dinsdag 10 december 2013

Inhoudsopgave met links naar de teksten, Colofon en Ten geleide en dankzegging

Noot: Hieronder zijn de onderdelen van deze publicatie in de juiste volgorde te downloaden. Het aanhangsel bevat alle twee bijlagen en de P.S. In het archief zijn ze niet op de goede volgorde.











van Dr. Slobodan Radojev Mitric …


* * *


Colofon

Een nieuwe economische orde – Rudolf Steiners sociale organica  is een vertaling van  Sozialorganik – Ideen zu einer Neugestaltung der Wirtschaft (ISBN 3-85704-232-X) dat in 1998 door de Herbert Witzenmann Stichting Pforzheim in 1995 in de Gideon Spicker Verlag, Krefeld werd uitgegeven. De vertaling is van Robert Jan Kelder die ook de omslag ontworpen heeft. De boekuitgave is gepland voor januari 2014

Eerdere uitgaven van publicaties van Herbert Witzenmann zijn:

DE PRINCIPES VAN DE ALGEMENE ANTHROPOSOFISCHE VERENIGING ALS LEVENSGRONDSLAG EN SCHOLINGS-WEG en CRISIS EN ALTERNATIEF - Zingevend recht en rechtsvormende zingeving in de sociale organica van Rudolf Steiner (Op internet voorhanden als "Handvest der menselijkheid")
DE OERGEDACHTE - Rudolf Steiners beschavingsprincipe en de opgave van de Anthroposofische Vereniging
HET RECHT OP INDIVIDUALITEIT - Wereldpolitieke vooruitzichten
 .
Ten geleide en dankzegging

(Eerste versie)

“De hele aarde vormt, als economisch organisme gedacht, het sociale organisme.”
Rudolf Steiner

Bovenstaand citaat is de rechtvaardiging voor het beeld van de aarde gezien vanuit de kosmos op de voorpagina van dit blog dat als een interactief feuilleton twee jaar gelden is begonnen. Als boek zal het in januari 2014 verschijnen, en wel als laatste van de drie sociaal-organische studieboeken van de hand van de wijlen Duitse filosoof/antroposoof èn industrieel Herbert Witzenmann (1905-1988), waarvan de eerste twee onder de titels ”De rechtvaardige prijs – wereldeconomie als sociale-organica” en “Geldordening als bewustzijnskwestie – Eennieuw financieel stelsel vereist een nieuw beschavingsprincipe” door het Willehalm Instituut uitgegeven en in het kader van “De nieuwe stelling van Amsterdam” in de Amstelkerk in 2009 gepresenteerd werden

Het bovenstaande citaat stamt uit het einde van de eerste voordracht van de door Rudolf Steiner aan studenten van de economie in 1922 gehouden cursus van 12 voordrachten en 6 vragenbeanwoordingen “Wereldeconomie”, die in deze voorliggende publicatie door de schrijver als een sociaal-organische cursus over de “leer van de rechtvaardige prijs” wordt gekarakteriseerd. Daarop zijn, samen met een ander hoofdwerk van Rudolf Steiner “De filosofie van de vrijheid”, alle drie nu voorliggende sociaal-organische studieboeken gebaseerd.

In de inleiding van de vertaler/uitgever zal die basis verder toegelicht worden en wordt er een beknopte geschiedenis van de vier fases van de sociale organica, of te wel de idee van de driegeleding van het sociale organisme, van 1917 tot op de dag van vandaag aangeboden. Daarin wordt een overzicht gegeven van de pogingen dit nieuwe beschavingsprincipe te verwezenlijken, waarbij ook de externe en interne de belemmeringen aan bod zullen komen die veroorzaakten dat de sociale organica, na al bijna 100 jaar geleden door Rudolf Steiner geïnaugureerd te zijn, nog steeds niet nader bekend, laat staan enigszins ingevoerd is. 

Tevens wordt daarin getracht een antroposofisch-christologische context weer te geven voor de uitdagende stelling van Herbert Witzenmann in de laatste van de vier hoofdstukken van dit werk onder de titel “Impulsen voor de oprichting van een sociaal-organisch modelbedrijf”, dat de sociale organica als een moderne godsdienst kan worden opgevat. Ja, hij spreekt zelfs van een sociaal-organisch evangelie gesproken in de zin van door Rudolf Steiner verkondigde “Het Nieuwe Christendom” dat in staat is als aanvulling op het traditionele geloofgemeenschap een moderne kennisgemeenschap in het leven te roepen dat op het niveau van het huidige tijdperk van de zogeheten bewustzijnsziel staat, waarin de mensheid zich sinds de 15de eeuw met de opkomst van de natuurwetenschappen bevindt.

Het op de inleiding volgende voorwoord van de Duitse uitgever Götz Rehn, bestuurslid van de Witzenmann Stichting en de oprichter van de biologisch-dynamische voedselketen Alnatura geeft een meer zakelijke inleiding in deze publicatie, die hij als “een inleiding in de sociale organica beschouwt”. 

In het aanhangsel vindt men ten slotte een verhandeling van de uitgever met twee bijlagen die de eerste drie fases van de sociale organica o.l.v. Rudolf Steiner historisch in kaart brengen i.v.m. de Eerste Wereldoorlog, die volgend jaar een eeuw geleden uitbrak en waarvan de eigenlijke economische en occulte oorzaken nog steeds niet onderkend zijn en, tenzij dat wezenlijk veranderd, nog verdere en wellicht nog grotere wereldcatastrofen te weeg zou kunnen brengen. Het P.S. bevat een brief uit 2008 aan de Serbian News Blog van Dr. Slobodan R. Mitric i.v.m. het toenmalige en in principe nog steeds actuele vraagstuk van Kosovo.  

Mijn dank gaat uit naar Ton Majoor en Jan Kees IJspeert voor hun goede hulp bij het doornemen van mijn vertaling en Rick van Poorten voor zijn grafisch werk met de omslag. Tevens gaat mijn erkentelijkheid naar de Witzenmann Stichting en het Dornacher Seminar o.l.v. Reto A. Salvodelli voor de al dan niet expliciete toestemming om dit kostbaar werk te vertalen. Moge zijn inspirerende, maar flink doorwrochte bijdragen ertoe bijdragen dat de sociale organica de nodige inspanning van het begrip van de welwillende lezer krijgt die het behoeft om deze inhouden onder de knie te krijgen. En daarmee het voornemen en de vurige wil om, naar vermogen, te helpen “oases der menselijkheid” als “startblokken van een nieuwe samenleving” tijdig als dienst aan de “ziel van de aarde” op te richten, eer zij door de machinaties van de “onrechtmatige vorst van deze wereld” helemaal in een barre woestijn van onmenselijkheid verdort en verwoest wordt.

Deze “sociaal-organische modelbedrijven” aldus neer te zetten, mede als een preludium voor het oprichten van economische associaties om de wereldeconomie om te vormen ten einde rechtvaardige prijzen te bewerkstelligen, waartoe dit leerboek en zijn twee voorgangers de nodige handvatten reikt, is de graalimpuls van de 21ste eeuw, waarvoor ook Walter Johannes Stein in de vorige eeuw zich sterk heeft gemaakt. Dit is dan ook de taak en de missie van de civiele Willehalm-Ridderorde van het Woord (i.w.), die dit voorjaar bij de opening en bijeenkomsten van de internationale schilderij- en teksttentoonstelling in het Amsterdamse stadhuis “De Deugden – Op naar een nieuwe hoffelijkheid”, gebaseerd op het boek “De Deugden - Jaargetijden van de ziel” van Herbert Witzenmann en de verluchtingen daarvoor van de Nederlandse kunstschilder Jan de Kok werd aangekondigd. Toen werd bekend gemaakt dat op 28 mei 2014, de 1200ste sterfdag van de stichter van het Oranjehuis, een grondig onderbouwde petitie dienaangaande aan koning Willem-Alexander zal worden ingediend om als aanvulling op de Militaire Willems-Orde, die genoemd is naar deze 9de eeuwse Frankische Willem van Oranje, een civiele ridderorde van het Woord in te stellen (zie de voorlopige petitie op www.Willehalm-Ridderorde.petities.nl). Onze nieuwe koning is namelijk als grootmeester van deze orde als enige in ons koninkrijk daartoe grondwettelijk bevoegd. De naam Willehalm voor deze aanvullende ridderorde ligt voor de hand, daar hij niet alleen de stichter van het oorspronkelijke Oranjehuis, maar ook de beschermheilige van het Keltische christendom en de schutspatroon van de ridders was, en bovendien, ook nog, volgens het erudiete boek “Willem van Oranje, Parzival en de Graal – Wolfram von Eschenbach als historicus” van Werner Greub, de spiritus rector èn bron van het Graalverhaal van Parzival.

Dit grondig onderzoeksrapport is dan ook, naast Werner Greubs binnenkort verschijnende “De Jezusmysteriën – Rudolf Steiners evangeliënchronologie en de Christusprofetie van Zarathoestra” plus “De Deugden” en de twee eerdere sociaal-organische en andere (sociaal-esthetische) studies van Herbert Witzenmann, de spirituele bron waaruit ridders van het Woord samen kunnen putten om goed uitgerust deze geestesstrijd moedig aan te gaan. Dit behelst niets anders dan “de grootste macht ter wereld” (Herbert Witzenmann) die, in de vorm van de natuur- en sociale wetenschappen, het huidige beschavingsprincipe der onmenselijkheid op aarde in stand houdt en steeds meer doet toenemen, als het ware, te ontwapenen, te ontmantelen en door zijn denkfouten, list en zelfbedrog te onderkennen en er een nieuw beschavingsprincipe voor in de plaats te zetten: de sociale organica.

Robert Jan Kelder
Amsterdam, 2de advent, 8 december 2013          

Eerste editie is verschenen op 29 september  2014
ISBN: 978-90-73932-28-9 ; NUR 743
NUR-omschrijving: Antroposofie
© 2014 Nederlandse vertaling: Robert Jan Kelder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten