zondag 7 september 2014

Een Nieuwe Economische Orde - Michaëlsviering in het Nieuwe Volkspaleis met Boekpresentatie op 29 september in de Hoofdstad


Op de dag na de inleiding onder de titel “God, Nederland en Oranje” op de reeks voorlezingen van de 12 hoofdstukken uit het nog te verschijnen boek “Jezus van Nazareth en het geheim van de heilige Graal – Antroposofische beschouwingen over het Oude testament” van Valentin Tomberg door de vertaler Robert Jan Kelder op 28 september in de Hofstad, Den Haag, zal ter viering van de huidige, ware tijdgeest Michaël, bestrijder van de “onrechtmatige vorst van deze wereld ”, het boek “Een Nieuwe Economische Orde – Rudolf Steiners sociale organica” in de historische raadszaal van “Het Nieuwe Volkspaleis” of te wel de Beurs van Berlage in de hoofdstad Amsterdam gepresenteerd worden. Dit werk is de derde en laatste van de op Rudolf Steiners cursus Wereldeconomie gebaseerde sociaalwetenschappelijk studies van de industrieel èn antroposoof/filosoof Herbert Witzenmann (1905-1988). Beide openbare evenementen staan in het teken van de inspiratiebron van de antroposofie, Het Nieuwe Christendom en zijn als zodanig georganiseerd door de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.).

100 jaar geleden schreef de architect en socialist Berlage tijdens het werk aan zijn beurs: “Ik besef me dat dit het meest kapitalistische gebouw van Amsterdam is, maar zodra de economie instort wordt deze beurs een volkspaleis. Een plek waar ontmoetingen, kennis delen en samenwerken centraal staan.” Hoewel het gelukkig (nog) niet tot een totale instorting van de wereldeconomie is gekomen, heeft de op sociaal kapitaal, d.w.z. menselijke vaardigheden gebaseerde organisatie “Berlage meet & workspace” een deel van dit Nieuwe Volkspaleis aan het Beursplein kunnen “bezetten” met het doel o.m. om dus door middel van vruchtbare kennisdeling en samenwerking de door permanente crises geplaagde en de wereldvrede ernstig bedreigende wereldeconomie op een (meer) aarde- en mensheidslievende grondslag te stellen.

Deze paradigmatische transformatie vereist vooral een verheffing van een fysicalisch-mechanische naar een sociaal-organische denkwijze m.b.t. tot de hele aarde, die zoals Rudolf Steiner in zijn in 1922 te Dornach, Zwitserland gehouden vakcursus “Wereldeconomie” uiteengezet heeft, “als economisch organisme gedacht, het sociale organisme vormt.”

Dit vooralsnog te helpen verwezenlijken en wel in het licht van het Nieuwe Christendom, waarin ook volgens het zgn. Vijfde Evangelie van Rudolf Steiner de hele aarde, religieus gedacht het lichaam van Christus is en Zijn aangezicht de denkvorst en aartsengel Michaël, vormt een wezenlijk onderdeel van de Willehalm Ridderorde van het Woord (i.o.) (hiertoe werd op 28 mei jl. een formeel noodzakelijke petitie aan koning Willem-Alexander ingediend die nog steeds onder behandeling bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ligt).

Om de nodige theoretische grondslag voor deze broodnodige doelstelling te helpen bereiken zal dus, na de presentatie van de twee eerdere sociaal-organische publicaties van de Uitgeverij Willehalm, te weten “De rechtvaardige prijs – Wereldeconomie als sociale organica” en “Geldordening als bewustzijnskwestie - Een nieuwe financieel stelsel vereist een nieuw beschavingsprincipe” op Michaëlsdag 29 september in het Nieuwe Volkspaleis te Amsterdam, “Een nieuwe economische orde” van 18.30 tot 21.00 uur gepresenteerd worden.

Dit werk omvat naast de inleiding “De hele aarde vormt, als economisch organisme gedacht, het sociale organisme en, religieus-kosmologisch beschouwd, het lichaam van Christus” en een aanhangsel “Rudolf Steiners reddingsimpuls in Europa en de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog” van de uitgever over o.m. de noodlottige tegenwerking en apathie waarmee de invoering van het begrip “sociale organica” alzijds te kampen had en heeft, plus een voorwoord van de oorspronkelijke Duitse uitgever en oprichter van de natuurvoedselketen Alnatura, Götz Rehn, de vier volgende hoofdstukken, hoofdstukken waarin de bovengenoemde sociaal-organische denkwijze met een beroep op de nodige denkinspanning van de welwillende lezer exemplarisch wordt uitgeoefend – in het vierde deel wordt zelfs ontwikkeld hoe de sociale organica als moderne godsdienst, d.w.z. dienst aan de mensheid en aarde als lichaam van Christus, kan worden beschouwd:

1. Rudolf Steiners sociaal-organische basisidee voor een nieuwe economische orde
2. De sociale basisidee van onze tijd
3. Methodologie der bevrijding – Over sociaal-organische structuurverandering en modelvorming
4. Impulsen voor de oprichting van een sociaal-organisch modelbedrijf


Adres van de Raadszaal in de Beurs van Berlage in Amsterdam is Oudebrugsteeg 9. Toegang tot de boekpresentatie aldaar van 18.30 - 21.00 uur is 30 Euro p.p., inclusief de publicatie zelf, koffie of thee bij de inloop en een hapje en drankje na de presntatie in de artistenfoyer (te voldoen aan de deur in contant of per bankrekening, reductie mogelijk). Graag aanmelden i.v.m. met de catering en opstelling op http://Nieuwe-Economische-Orde.blogspot.nl/ of op info@willehalm.nl.  Na 21 september zal alleen nog de inleiding en het aanhangsel van de uitgever op deze leesblog te bestuderen zijn.

Info: Robert Jan Kelder, tel. 020-6944572

Geen opmerkingen:

Een reactie posten